Broccoleaf Spanakopita

Spanakopita is een klassiek Grieks gerecht met als hoofdingrediënten filodeeg, spinazie en feta. In deze variatie gebruiken we broccoleaf in plaats van spinazie . De hoeveelheid past in een bakblik met een diameter van 23 centimeter

 

Ingrediënten 

5 eetlepels olijfolie
1 grote ui, gesnipperd
1 bosje lente-uitjes, fijngesneden
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 pond broccoleaf, gespoeld en gescheurd
½ kop gehakte verse peterselie
2 eieren, losgeklopt
½ kopje ricotta
1 ½ kopje verkruimelde feta kaas
16 vellen filodeeg
¼ kopje olijfolie

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 graden C.

Verhit 5 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Bak de ui, lenteui en knoflook, tot ze zacht en lichtbruin gekarameliseerd zijn. Haal de pan van het vuur en laat het afkoelen. Roer broccoleaf, peterselie en het gekoelde gekarameliseerde mengsel om in een grote kom. Meng de eieren, ricotta en feta en roer, zodat alle ingrediënten worden gemengd.

Leg 1 vel filodeeg in het bakblik en borstel lichtjes met olijfolie. Leg een ander vel filodeeg op de top, bestrijk ze met olijfolie, en herhaal proces tot je 8 vellen filodeeg hebt gebruikt. De bladen zullen de pan overlappen. Verspreid spinazie en kaas mengsel in de pan en vouw overhangende deeg over de vulling. Bestrijk ze met olie, leg daarna de overige 8 vellen filodeeg dakpansgewijs op het mengsel, en besmeer ze allen met olie. Stop de overhangende deeg ook in de pan zodat de vulling compleet ingepakt is.
Bak het geheel in de voorverwarmde oven gedurende 45 minuten, tot ze goudbruin is. Snijd de spanakopita in vierkantjes. De spanakopita kan zowel heet als koud geserveerd worden en kan een dag voor gebruik bereid worden

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share This