Rauwe broccolisap in de pitch

Het programma Gezonde Korte Ketens is gericht op agri/food-ondernemers, die hun verse streekproducten via korte ketens naar zorgorganisaties in de regio willen brengen. Daarmee leveren ze een bijdrage aan gezond, vers en duurzaam eten voor ouderen, patiënten en cliënten in de volle breedte van de zorg.

Donderdag 11 mei was het dan zover! Diverse Agri/food ondernemers uit Noord-Holland  presenteerden zich in een pitch van 3 minuten aan geïnteresseerde zorgorganisaties. Naast individueel kennis maken was er via een pitch de gelegenheid voor ondernemers om plannen en producten te presenteren. Ons bedrijf gaf daar ook een presentatie.

Doelstelling

Ons doel op deze bijeenkomst was niet zo zeer om onze broccoli daar aan de man te brengen, leuk natuurlijk, want wij moeten ook ons brood verdienen, maar wij wilden juist laten zien waar wij voor staan: samenwerken, duurzaamheid en creativiteit. Persoonlijk denk ik dat dat die boodschap wel is overgekomen gezien het aantal zorginstellingen die geïnteresseerd waren in het product wat we speciaal voor deze gelegenheid hadden ontwikkeld.

De pitch

Allereerst heb ik natuurlijk in het kort mezelf, het bedrijf René Verdonk Broccoli en het merk Van de Kromme Leek aan de toehoorders voorgesteld. Vervolgens heb ik ervoor gekozen om de gezondheid van broccoli als onderwerp van de presentatie te nemen.

Broccoli is een zeer gezonde groente

Vooral broccoli en andere koolsoorten uit West-Friesland staan bol van de mineralen als gevolg van de grondsamenstelling. De Kromme Leek heeft in vroeger tijden een grote invloed gehad op de gronden van Westfriesland, zelfs dusdanig dat hier een aparte benaming voor is; de Westfriese Afzettingen (Bron: Frans J.P.M. Kwaad,fysisch-geograaf)

In rauwe vorm bevat broccoli, maar ook alle andere koolsoorten, zelfs nog meer gezonde voedingsstoffen dan in gekookte vorm. Ook hebben deze groenten volgens diverse onderzoeken een preventieve en geneeskrachtige werking. Broccoli voert in het gezelschap van koolsoorten het gezelschap de lijst aan als het gaat om vitaminen en mineralen. Hoogtijd om broccoli ook in rauwe vorm op het menu te brengen, maar om nu bij het ontbijt aan een broccoli lopen knagen gaat misschien iets te ver.

Groentesap Van de Kromme Leek

Al snel kwam bij ons het idee om broccoli als rauwe groente te verwerken in een groentesapje. Dit om aan te tonen dat broccoli goed rauw gegeten kan worden en dat er veel meer gebruikt kan worden dan alleen de roosjes van de broccoli. We hebben daarom samenwerking gezocht met Zuss&Sap, van Thekla en Joselien Karsten uit Wervershoof.
En omdat deze Masterclass van Diverzio juist ge-ent was om het gebruik van producten uit de eigen regio te stimuleren, hebben we gekozen om naast broccoli alleen groente en fruit uit de omgeving in de te ontwikkelen sap te gebruiken.

Het resultaat verblufte ons allemaal! Door gebruik te maken van de zoetheid van biet, appel en peer ontstond een heerlijk fris smakend sapje die je echt een boost geeft. Per flesje  wordt wel zo’n 500 gram groente en fruit gebruikt!

Mooi dat AGF Direct, onze vaste markt vertegenwoordiger, gelijk bereid was bij te dragen aan dit project, waardoor we alle toehoorders van een flesje van deze heerlijke groentesap konden voorzien.

We hopen dat we met deze pitch in ieder geval de onderstaande informatie hebben kunnen overbrengen:

De voordelen van rauwe groentesap:

  • Rauw, je hebt dus volledig behoud van vitaminen en mineralen
  • Minimale verspilling omdat nagenoeg het gehele product kan worden gebruikt
  • Gezond tussendoortje voor alle momenten van de dag
  • Gemaks-product voor de minder gezonde dagen
  • De oplossing voor moeilijke eters om dagelijkse vitaminen en mineralen binnen te krijgen
  • Lekker en goedkoop medicijn
  • Juist door de kleinschaligheid van Zuss & Sap kunnen er zelfs gepersonaliseerde sapjes ontwikkeld worden.

Detox met broccoliOver Zuss & Sap

Zuss & Sap maakt rauwe groente- en fruitsapjes, zonder additieven. Zij maken hierbij gebruik van een slowjuicer waardoor enzymen en voedingsstoffen beter behouden blijven.

Dit programma in de regio Noord-Holland-Noord wordt mede mogelijk gemaakt door stichting Diverzio, de Rabobanken Alkmaar e.o., Kop van Noord-Holland en West-Friesland.

 

Share This