Van de Kromme Leek

Kromme Leek

Van de Kromme Leek, vers uit de regio

logo Van de Kromme LeekVan de Kromme Leek is een merk van René Verdonk Broccoli en is ontstaan uit de behoefte om onze passie een gezicht te geven.

Al jarenlang telen wij in het prachtige West-Friese landschap ons product broccoli. Als jong jochie van amper vijf jaar ging René al naar het bedrijf van zijn zwager Kees (KaaBee en Co) om mee te helpen in de groenteteelt.  Als ‘frontgewicht’ op de tractor reed hij daar uren het land op en neer. Daar is zijn passie voor de natuur en het buitenleven ontstaan.

Sinds 1996 is ons bedrijf onder de naam René Verdonk Broccoli operationeel en het is inmiddels een begrip onder de handelaren en inkopers van groente en fruit.

Mts.René Verdonk Broccoli in Wervershoof is gelegen aan de Kromme LeekOnze merknaam Van de Kromme Leek sluit beter aan op de huidige realiteit binnen ons bedrijf omdat:

  1. We ons assortiment hebben uitgebreid. Naast broccoli telen en leveren we nu ook broccoleaf, bimi en cavolo nero.
  2. Duurzaamheid bij ons door de jaren heen een belangrijke plek in onze organisatie heeft gekregen.

 

Door de merknaam Van de Kromme Leek willen we het belang van duurzaam produceren onderstrepen.

De producten van Van de Kromme Leek worden geteeld in de kop van Noord-Holland, op de vruchtbare gronden rondom de Kromme Leek. Wij houden van onze streek, dus is het niet zo vreemd dat wij met onze merknaam verwijzen naar het “slootje” wat naast ons bedrijf ligt; de Kromme Leek.  Maar om echt te begrijpen waarom we juist dit stroompje als merknaam hebben gebruikt duiken we even de geschiedenis in:

De Kromme Leek; het gezicht van de regio

De Kromme Leek is  ongeveer 2500 jaar geleden ontstaan en is ongeveer 13 kilometer lang. Toentertijd  was de Kromme Leek een indrukwekkende veenrivier, die uitwaterde in het toenmalige Flevomeer. De eerste bewoners van dit veenlandschap (rond het jaar 900) besloten het veen te ontwateren, dit leidde tot bodemdaling met als gevolg dat de rivier de Leek steeds breder werd en wateroverlast gaf. Om deze wateroverlast te bedwingen werd rond 1300 de Zwaagdijk aangelegd. Ook andere dijken werden aangelegd om de wateroverlast van de Kromme Leek te beteugelen, zoals de Bobeldijk, de Kleine en de Grote Zomerdijk en de Risdam. De (Kromme) Leek heeft daardoor een grote invloed gehad op het gezicht van de regio.

De Kromme Leek; duurzame levensader van Westfriesland

De Kromme Leek, duurzame levensader van WestfrieslandAl eeuwen is De Kromme Leek dus  een belangrijke ader in het Westfriese landschap. Zij heeft ook grote invloed gehad op de samenstelling van de grond. Westfriesland maakt deel uit van het West-Nederlandse kustgebied, maar neemt daarin een duidelijk herkenbare eigen plaats in wat betreft bodemgesteldheid (de Westfriese Afzettingen) en vanwege de spoorloze verdwijning van een veendek van enkele meters dik. Door de goede grondsamenstelling groeien onze groenten goed, maar niet te snel.

Westfriesland, vruchtbare grond en mild klimaat

Westfriesland in de kop van Noord-HollandDat deze ontwikkeling vooral aanwezig was in Westfriesland en niet zozeer in de rest van het land, komt door het milde klimaat dat Westfriesland geniet. Omdat Westfriesland aan de noord, zuid en oostkant omsloten is met water bevriest de grond later in de herfst en ontdooit hij eerder in de lente. Door dit milde klimaat en door de Kromme Leek is onze regio zoals zij is; een prachtig en groeizaam stukje Nederland!

Juist de combinatie grondsamenstelling en klimaat is zeer gunstig voor onze producten, want over het algemeen geldt: des te regelmatiger de groei, des te minder stress in de plant, des te beter de kwaliteit.

Wij beseffen ons terdege dat deze omstandigheden ons een voorsprong geven op onze collega’s buiten Westfriesland en willen deze voorsprong natuurlijk graag behouden. Voor ons daarom des te meer reden om met veel zorg en liefde om te gaan met deze omstandigheden zodat wij deze ook voor de toekomst kunnen behouden.

bronnen:
httpss://www.kwaad.net/West-Friesland.htm
httpss://www.westfriesgenootschap.nl/
httpss://www.decrommeleeck.nl/
Oneindig Noord-Holland

Share This